Βιογραφικό

Ακαδημαϊκή Σταδιοδρομία

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και σπούδασα στην Αθήνα. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Τμήμα Ψυχολογίας, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 2016. Η μεταπτυχιακή μου κατάρτιση, M.Sc «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, εξειδικεύεται στην ολιστική φροντίδα και αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών αναγκών παιδιών και εφήβων. Η διπλωματική μεταπτυχιακή μου εργασία αφορά την ρητορική του μίσους στο Διαδίκτυο μεταξύ παιδιών και εφήβων, πρόγραμμα SELMA και παρουσιάστηκε στο 14o State of the Art Πανελλήνιο Συνέδριο Εφηβικής Υγείας (2021).

Έχω ολοκληρώσει την εκπαίδευση μου στο Κλινικό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στη Συστημική Ψυχοθεραπεία (SANE-System Attachment Narrative Encephalon ®) στο “ Λόγω Ψυχής ”, Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Συστημική Ψυχοθεραπεία. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης μου, έχω συμμετέχει στο 11ο Συνέδριο της EFTA (Ευρωπαικής Ένωσης Οικογενειακής Θεραπείας) το 2022 στη Λιουμπλιάνα, με παρουσίαση poster ομαδικής έρευνας με θέμα «Capturing Micro-changes in Narrative & Positioning Using the QCCN: Α Clinical Case Example»

Στο διάστημα αυτό έχει υπάρξει μια σειρά μετεκπαιδεύσεων και σεμιναρίων που έχω παρακολουθήσει και πιστοποιηθεί. Eξ’ αυτών, η πιο σημαντική ήταν η διετής εκπαίδευση και συνεργασία με το Ε.Π.Ι.Ψ.Υ και την Α’ Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών- Αιγινήτειο Νοσοκομείο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψυχοεκπαίδευση και Συμπεριφορική Θεραπεία στην οικογένεια με ψύχωση». Επιπλέον, σημαντική ήταν η παρακολούθηση του σεμιναρίου «Επίκαιρα ζητήματα εξαρτήσεων, Νέες εξαρτήσεις, Νέες ουσίες- Συννοσηρότητα- Θεραπευτικές Προσεγγίσεις», του Ελληνικού Τμήματος ITACA, σε συνεργασία Α’ και Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω χρονολογικά:
 • 2016

  Πτυχίο Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ.

 • 2016- 2018

  Σεμινάριο «Ψυχοεκπαίδευση και Συμπεριφορική Θεραπεία στην οικογένεια με ψύχωση» , Ε.Π.Ι.Ψ.Υ – Αιγινήτειο.

 • 2018

  «Επίκαιρα ζητήματα εξαρτήσεων, Νέες εξαρτήσεις, Νέες ουσίες- Συννοσηρότητα- Θεραπευτικές Προσεγγίσεις», ITACA.

 • 2018-2021

  M.Sc «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» ,Ιατρική Σχολή Αθηνών.

 • 2018 - 2023

  Κλινική Εκπαίδευση στη Συστημική Θεραπεία SANE, Λόγω Ψυχής.

Σοφία Δούση
Ψυχολόγος MSc, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

Ξεκίνησα να εργάζομαι ως ψυχολόγος στην αποκατάσταση και τη ψυχοκοινωνική υποστήριξη και θεραπεία ενηλίκων εξαρτημένων από ουσίες στον ΟΚΑΝΑ, διενεργώντας ατομικές και οικογενειακές συνεδρίες.  Παράλληλα, εργάστηκα θεραπευτικά με παιδιά και εφήβους σε Κέντρο ειδικών θεραπειών, διενεργώντας επίσης συνεδρίες συμβουλευτικής γονέων.

Επιπλέον, έχω εργαστεί στο Ε.Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε Αιγάλεω, στο Τμήμα Παιδιών και Εφήβων.  Αρμοδιότητα του μου αποτέλεσε κυρίως η ψυχοσυναισθηματική και μαθησιακή αξιολόγηση παιδιών και εφήβων, η χορήγηση ψυχομετρικών εργαλείων μέτρησης της Νοημοσύνης (WISC – V) και προβολικών δοκιμασιών, καθώς και η ψυχολογική στήριξη εφήβων.

Από το 2021 μέχρι σήμερα, υποδέχομαι στο χώρο του γραφείου μου, ενήλικες και έφηβους θεραπευόμενους, ζευγάρια και γονείς. 

 • 2020 - 2021

  Ψυχολόγος Στην Μονάδα Ολοκληρωμένης Θεραπείας Της Εξάρτησης Αβέρωφ, Ο.Κ.Α.Ν.Α.

 • 9/2021 - Σήμερα

  Ιδιωτικό Γραφείο Ψυχολόγου

 • 10/2021 - 7/2022

  Ψυχολόγος Παιδιών Και Εφήβων, Κέντρο Ειδικών Θεραπειών Λογομάθηση, Κυψέλη

 • 3/2022 - 2/2023

  Ψυχολόγος Παιδιών Και Εφήβων Στο Ελληνικό Κέντρο Ερευνών Και Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Κ.Ε.Ψ.Υ.Ε), Παράρτημα Αιγάλεω

Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος:
Aρ. Πρωτοκόλλου 6973, 19-09-2017

Κλινική εμπειρία

Παράλληλα με τις ακαδημαϊκές μετεκπαιδεύσεις και με σκοπό ην ενίσχυση της κλινικής μου εμπειρίας, είχα μια σειρά από συνεργασίες σε πλαίσιο εθελοντικής εργασίας, με τις εξής δομές:

 • 2014 - 2015

  Κέντρο Ημέρας Franco Basaglia, E.Π.Α.Ψ.Υ.

 • 2017 - 2019

  Ψ.Ν.Α Δρομοκαΐτειο, Κλινική Αγ. Μαρκέλλα

 • 2018 - 2019

  Β’ Ψυχιατρική Κλινική Αθηνών, Αττικό Νοσοκομείο.

 • 2017 - 2018

  Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Ε.Π.Ι.Ψ.Υ.

 • 2019

  Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ), Β’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Παν.& Αγλ. Κυριακού.

Κατά συνέπεια, απέκτησα εμπειρία στην ψυχολογική υποστήριξη ατόμων με σοβαρές και χρόνιες ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες, αιματολογικών και ογκολογικών ασθενών. Εν γένει, πραγματοποίησα πολυάριθμες συνεδρίες ενηλίκων, παιδιών, εφήβων και οικογενειών σε εξωτερικό ψυχολογικό ιατρείο.

Ο χώρος μου