Συστημική Θεωρία
Στη Συστημική Θεωρία αντιλαμβανόμαστε τον άνθρωπο ως ένα βιοψυχοκοινωνικό σύστημα που αλληλεπιδρά συνεχώς με άλλους ανθρώπους, οπότε η σωματική και ψυχική του λειτουργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις σχέσεις του και ιδιαίτερα τις οικογενειακές. Σημαντικοί είναι οι ρόλοι στην οικογένεια, η δυναμική της, ο τύπος επικοινωνίας αλλά και οι αντιλήψεις του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος.
Η προσέγγιση στο Ινστιτούτο ‘Λόγω Ψυχής’ SANE – System Attachment Narrative Encephalon ® στην οποία εκπαιδεύομαι, εμπλουτίζει τη συστημική ψυχοθεραπεία με τη θεωρία του συναισθηματικού δεσμού, με τις βασικές παραδοχές της αφηγηματικής ψυχολογίας, καθώς και με τα συναφή ευρήματα από τον τομέα των νευροεπιστημών για τον εγκέφαλο.
Θεωρία του Συναισθηματικού Δεσμού
Η Θεωρία του Συναισθηματικού Δεσμού (attachment theory) του John Bowlby, αναζητά να κατανοήσει τα γενεολογικά μοτίβα που μεταβιβάζονται από τη γονεική οικογένεια στο παιδί, υποστηρίζοντας ότι αυτά το ακολουθούν σε όλη του τη ζωή. Ο τρόπος που ανταποκρίνονται οι γονείς στις βιολογικές και συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού από την αρχή της ζωής του, είναι καθοριστικής σημασίας για τον δεσμό που θ’ αναπτύξει μαζί τους.
Με ποιον τρόπο λοιπόν, αυτές οι πρώιμες εμπειρίες επηρεάζουν την αίσθηση συναισθηματικής ασφάλειας, την προσωπικότητα και τις σχέσεις του μέχρι την ενήλικο ζωή; Πρόκειται για ένα μοντέλο που στοχεύει στην κατανόηση της έκφρασης και ρύθμισης των συναισθημάτων, των σχέσεων και των προσδοκιών τους, και όχι στην ενοχοποίηση της οικογένειας.